Zumba

Zumba fitnes podrazumjeva trening koji je spoj fizičkih aktivnosti koje uokviruju fitnes vježbe sa plesom istovremeno.

Na taj način, zumba fitnes je idealan izbor ukoliko želite da steknete kondiciju, zategnete svoje mišiće, ali se i zabavite i družite u isto vrijeme. Postoji više modela satova Zumba Fitnessa, od treninga koji traje 30 minuta, 45 minuta ili sat vremena.

Najčešće se koristi model sata u trajanju 1 h koji opet može biti organiziran na dva različita načina .

ZAGRIJAVANJE:

Sat započinjemo zagrijavanjem do 10-15 minuta (koje može biti kao ono u aerobicu ili se već ovdje počnu koristiti osnovni koraci iz plesova (merengue, salsa).

GLAVNI DIO TRENINGA: 

Slijedi kardio dio od 40 minuta (ovo je i najzabavniji dio sata jer prelazimo iz pjesme u pjesmu, iz jedne vrste plesa u drugu npr. merengue, salsa, reggaeton, cumbia, gdje je svaka pjesma namijenjena za jednu vrstu plesa, a poneke pjesme su i kombinacije više vrsta ritmova pa time i plesova.Time naizmjenično podižemo i spuštamo intenzitet treninga jer se izmjenjuju različiti ritmovi , a uz sve to plesni koraci se modificiraju kako bi u određenim intervalima više opteretili određene mišićne skupine. Sve se to događa a da vježbači nisu ni svijesni da vježbaju. Atmosfera je kao na zabavi. Na svaku pojedinu pjesmu radi se nekoliko koraka koji se izmjenjuju ovisno o samoj pjesmi, refrenu (naglasak je baš na slušanju muzike) , pa vježbači već osjete kad je promjena koraka, a oni koji duže dolaze već znaju i na pojedine pjesme otplesati cijelu kombinaciju i to još i pjevajući.

 U Zumbi nema koreografije ali kad to neko gleda sa strane izgleda kao da su svi naučili koreografiju na svaku pjesmu. To je zato što nema puno koraka za pamtiti (3-5 za svaku pjesmu) i sama pjesma te vodi svojim ritmovima.

 

COOL DOWN:

Nakon glavnog dijela ide cool down (smirivanje intenziteta)

 

ISTEZANJE:

nakon smirivanja pulsa ide istezanje, U praksi srećemo dvije vrste istezanja. Prvo je dinamičko istezanje koje se koristi na početku treninga. Druga vrsta istezanja jeste statičko istezanje. Mi dajemo prednost statičkom istezanju te ga koristimo na samom kraju treninga.

Istezanje ima nekoliko važnih ciljeva:

  • Spriječava pojavu bolova u mišićima, kao i grčeva
  • Smanjuje mogućnost zamora mišića u narednim danima
  • Smanjuje mogućnost povreda mišića
  • Povećava efikasnost mišića u pokretu
  • Povećava sposobnost mišića da se kontrakuju
  • Povećava hod mišića – iskorak
  • Dobro je za opuštanje

Dakle, najbolje stvari koje ćete postići istezanjem su: veća fleksibilnost; smanjiće rizik od povrede zglobova, ligamenata, kostiju i mišića, i veći protok krvi u mišićima; dostvaljanje više kiseonika i hranljivih materija čime će se ubrzati oporavak mišića nakon vežbanja.

Osnovni plesovi koji se najčešće komponiraju u čas Zumbe su : merengue, salsa, reggaeton, cumbia, ali tu su još i svi ostali plesovi kao što je bellydance,hip-hop i slično.

Velika stvar koju Zumba postiže je što u ljudima stvara želju da dolaze na treninge, a biti uporan i vježbati u kontinuitetu jedan je od važnijih principa kojih bi se čovjek trebao držati ako želi postići rezultate.

Zumba Fitness djeluje na sve skupine mišića. Jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura , ruke, ramena, leđa, prsa.

Zumba Fitness pruža blagodati aerobnog treninga (pozitivno utječe na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sustav te na smanjenje potkožnog masnog tkiva), intervalnog treninga (izmjenjuju se intervali visokog intenziteta sa intervalima aktivnog odmora dakle niskog intenziteta).

U kombinaciji sa vježbama snage djeluje na sve mišićne skupine. Aktiviraju se velike mišićne skupine. Noge, stražnjica, trbušna muskulatura, leđa te se samim time troši više kalorija ali se uz velike mišićne skupine aktiviraju i male – ruke i ramena te je učinak još bolji kad je riječ o potrošnji kalorija na jednom satu Zumbe, a i veći je utjecaj na oblikovanje i jačanje cjelokupne muskulature.

Zumba formula osnovnih plesnih koraka čini Zumbu dostupnu svima. Na satu Zumbe se stvori tako zabavna i vesela atmosfera da je i onima koji se nikad nisu usudili vježbati u grupi ili nikad nisu plesali jer misle da ne znaju. Svima njima Zumba ruši barijere i s vremenom koraci dolaze sami od sebe.

 

Close Menu