Step low aerobics je forma aerobnog trening koji se izvodi uz pomoć rekvizita klupice – stepera, visine do 30 cm u rekreativnom vježbanju. Kao i svaki trening, sastoji se iz tri glavna dijela.

Prvo je zagrijavanje u trajanju od 10-12 minuta i obično se radi kombinacijama jednostavnih koraka na podlozi. Nakon zagrijavanja postepeno se počinje sa radom na steperu, gdje kombinacijom osnovnih koraka trener pravi blokove, tj. koreografije koje se izvode i ponavljaju u kontinuitetu. Tokom step aerobika umjerenog i niskog intenziteta primjenjuje se kontinuirana metoda rada, dok se intervalna metoda uvodi kao dodatni sadržaj u zavisnosti trenerove procjene mogucnosti vježbača. Nakon glavnog dijela slijedi treća, ujedno i završna faza – istezanje i relaksacija sa ciljem snižavanja frekvencije srčanog pulsa.

Redovno izvodjenje step aerobicsa rezultira primjetnim promijenama vašeg zdravstevnog stanja. Ovo je vid treninga koji efikasno poboljšava vaš kardiovaskularni sistema, brzo topi višak potkožnog masnog tkiva, poboljšava koordinaciju pokreta i sveukupnu mobilnost tijela, te ojačava vašu izdržljivost. Iako je spomenuta vrsta vježbanja primarno vrsta aerobnog treninga umjerenog intenziteta, samo penjanje na steper zajedno sa izvodjenjem koraka i koreografija će neosporno tonirati i ojačati svaki mišić vaših nogu. I zasigurno je jedan od boljih načina oslobađanja negativne energije!

 

 

Close Menu