BODY SHAPE I i II – FUNKCIONALNI TRENING

Body Shape je funkcionalni trening koji se proteklih godina u praksi našeg kluba pokazao kao izuzetno učinkovit u oblikovanju muskulature, redukciji potkožnog masnog tkiva, razvoju psihomotoričkih sposobnosti i samim tim unaprijeđenju opšte funkcionalnosti organizma vježbača.

Funkcionalni treninzi podrazumijevaju treninge koncipirane na način da trenažno obrađuju sve mišićne grupe uključujući različite vježbe koje za posledicu imaju podizanje opšteg nivoa motoričkih sposobnosti vježbača. Funkcionalni trening pruža velike mogućnosti u smislu izbora vježbi, obima i intenziteta opterećenja u toku treninga, a njegova efikasnost je direktno vezana za stručnost u planskoj izradi, kako pojedinačnog treninga, tako i programa na sedmičnom, mjesečnom i višemjesečnom nivou. Trening je podijeljen prema motoričkom statusu vježbača u dva nivoa, početni (II) i napredni (I), što podrazumjeva da trener poznaje individualne mogućnosti vježbača i da ih grupiše shodno nivou psiho-motornog statusa po programima u ponudi sportsko-rekreativnog centra.  U početnim grupama, posebno se vodi računa o učenju tehnike disanja, tehnike pravilnog izvođenja vježbi, vježbačima se objašnjava bitnost tjelesne posture, pristupa treningu, načina ishrane, lične higijene, discipline i svih ostalih elemenata bitnih za uspješno sprovođenje fizičkih aktivnosti i shodno tome, tokom treninga se izvode jednostavne  forme osnovnih vježbi. Za razliku od početne grupe, naprednim vježbačima se tokom treninga uvode dodatni sadržaji – rekviziti, spoljašnja opterećenja i motorički kompleksniji zadaci u smislu koordinacije, snage, izdržljivosti i sl.

Sam trening, kao funkcionalna cjelina, se sastoji od tri osnovna dijela: uvodni, glavni i završni dio. Iako postoje procentualne vrijednosti trajanja svakog dijela, u praksi to zavisi i od sastava grupe vježbača (početni ili napredni nivo).

  1. Uvodni dio – zagrijavanje – počinje zagrijavanjem kroz aerobna kretanja putem kojih se organizam priprema za veće opterećenje. Rad svih funkcionalnih sistema organizma se podiže na viši nivo, povećava se temperatura tijela, a lokomotroni aparat se priprema za glavni dio treninga. Nakon aerobnog zagrijavanja dodatno se zagriju zglobne veze i na kraju se primjenjuje dinamičko istezanje koje podiže temperaturu mišića i vezivnih tkiva te usklađuje rad zglobova uključenih u pokret i zbog toga je sastavni dio zagrijavanja neposredno prije glavnog dijela treninga. Važno je napomenuti da i samo zagrijavanje zavisi od zadataka glavnog dijela treninga, što podrazumijeva da postoji plan i program rada sa grupom.
  2. Glavni dio treninga – tokom glavnog dijela treninga primjenjuje se kružni metod rada na stanicama. Svaki vježbač prolazi sve stanice u određenom intervalu rada i pauze, a nakon završenog kruga (svih vježbi) primjenjuje se pauza. Broj stanica se kreće od 8 – 12, a interval rada na stanicama zavisi od karaktera vježbi (repetitivna, eksplozivna snaga, sa ili bez opterećenja, itd.), od istog zavisi i broj krugova, kao i pauze između stanica i između samih krugova.
  1. Završni dio – istezanje – Nakon glavnog dijela treninga slijedi kratka pauza pred završni dio, odnosno statičko istezanje koje traje cca 15min, a takođe zavisi od glavnog dijela treninga. Ono što je zajedničko za sve vrste istezanja na kraju treninga jeste da su statičkog karaktera, tokom kojeg se mišić dovodi do krajnje tačke izduženja gdje se zadržava 15 – 30 sekundi, što je optimalno vrijeme za efekat relaksacije nakon mišićnog naprezanja. Pravilna primjena istezanja, pored razvoja i unaprijeđenja fleksibilnosti mišića ima i druge, prateće pozitivne uticaje na organizam i njegove funkcije, kao što su: povećanje tjelesne i mentalne relaksacije, unaprijeđenje samosvijesti i kontrole tijela, smanjenje rizika od povreda zglobova, mišića i tetiva, smanjenje zamora mišića nakon treninga, povećanje gipkosti vezivnog tkiva, itd.

Ova vrsta treninga pruža velike mogućnosti manipulacije opterećenjem na način varijacija karaktera rada, obima i intenziteta tokom izvođenja vježbi na stanicama, te se na taj način postižu mjerljivi efekti treniranja, a uz to uspješno zadovoljavaju i osnovni principi sportske rekreacije: princip zdravstvene usmjerenosti, zabave i razonode, praktične primjenjivosti, svestranosti i motivisanosti.


 

 

Close Menu